logo plain

 

 

rantevou athanasopoulos

 

 

 


There are no translations available.

tummy-tuck

Με την πάροδο της ηλικίας, το δέρμα της κατώτερης κοιλιακής χώρας γίνεται πιο χαλαρό και πολύ συχνά εξαλείφεται και το περίγραμμα των υποκείμενων κοιλιακών μυών.

Η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής μετά από τοκετούς, όπου η διάταση των ιστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε σημαντική χαλάρωση του δέρματος και των μυών, σε συνδυασμό με την εμφάνιση ραγάδων από τη ρήξη των ελαστικών ινών του δέρματος.

Η χειρουργική διόρθωση αυτών των προβλημάτων είναι γνωστή ως κοιλιοπλαστική.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κοιλιοπλαστική:

  Η κοιλιοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση που έχει σαν σκοπό τη διόρθωση της περίσσειας του δέρματος της κοιλιάς, τη σύσφιξη των διατεταμμένων και αποδυναμωμένων κοιλιακών μυών και σε ορισμένες περιπτώσεις την απομάκρυνση κάποιων ή όλων των ραγάδων του δέρματος της κατώτερης κοιλιακής χώρας. Συνδυάζεται αρκετές φορές με περιορισμένη λιποαναρρόφηση της περιοχής πάνω από τον ομφαλό, καθώς και των περιοχών των πλάγιων κοιλακών τοιχωμάτων πάνω από τη λεκάνη (τα γνωστά «σωσίβια»), με σκοπό τη βελτίωση του συνολικού περιγράμματος του κορμού. Σε ορισμένους ασθενείς με μικρό βαθμό χαλάρωσης του δέρματος που εντοπίζεται στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μία μικρότερης έκτασης επέμβαση η οποία είναι γνωστή ως «μίνι-κοιλιοπλαστική», σε συνδυασμό συνήθως με περιορισμένη λιποαναρρόφηση.

  Τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι ιδιαίτερα επιτυχή όσον αφορά την εκτομή της περίσσειας του δέρματος και τη σύσφιξη των κοιλιακών μυών. Ταυτόχρονα απομακρύνονται όλες οι ραγάδες οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή του δέρματος που αφαιρείται, ενώ όσες παραμένουν βρίσκονται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς. Ασθενείς που σε γενικές γραμμές είναι υπέρβαροι είναι προτιμότερο να χάσουν βάρος πριν την επέμβαση προκειμένου να βελτιωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο ακόμα και κάποιοι υπέρβαροι ασθενείς με σημαντική περίσσεια δέρματος και εκτεταμμένη χαλάρωση που τους δημιουργεί προβλήματα στην υγιεινή και την ένδυση, θεωρούν ότι η εκτομή και μόνο του δέρματος αυτού είναι επικερδής και σημαντική για την καθημερινότητά τους.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

  Εφόσον είναι εφικτό, είναι σημαντικό να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης (Aspirine – Salospir) ή αντι-θρομβωτικών φαρμάκων (Plavix – Syntrom), αντικαθιστώντας τα με κάποια χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό σας. Επίσης συστήνεται η αποφυγή λήψης μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών όπως η ιμπουπροφένη (Brufen) και η δικλοφενάκη (Voltaren). Όλα τα παραπάνω φάρμακα μειώνουν τη δραστικότητα του πηκτικού μηαχανισμού στο αίμα και προκαλούν αιμορραγία η οποία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όσο και μετεγχειρητικά. Η διακοπή των φαρμάκων αυτών είναι καλό να λαμβάνει χώρα 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

  Ασθενείς με ιστορικό αναιμίας και κυρίως σιδηροπενικής αιτιολογίας, είναι καλό να ελέγχονται προεγχειρητικά και εφόσον απαιτείται να υποβάλονται σε σιδηροθεραπεία από το στόμα. Το κάπνισμα είναι δυνατό να αυξήσει την πιθανότητα προβλημάτων αιμάτωσης του δέρματος και επούλωσης των χειρουργικών τραυμάτων της κοιλιοπλαστικής, λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί η νικοτίνη. Για το λόγο αυτό η αποφυγή καπνίσματος για 2-3 εβδομάδες προ- και μετεγχειρητικά είναι μεγάλης σημασίας.

  Επίσης ασθενείς που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά είναι απαραίτητο να επιλέξουν μια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης για ένα πλήρη κύκλο πριν την επέμβαση, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης στις φλέβες των κάτω άκρων.

Εισαγωγή στην κλινική

  Θα εισαχθείτε στην κλινική την ημέρα της επέμβασης όπου και θα υποβληθείτε σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και καρδιολογική εξέταση). Ο κ. Αθανασόπουλος θα ξανασυζητήσει μαζί σας τη διαδικασία, θα επιλύσει τυχόν τελευταίες απορίες σας και θα σχεδιάσει τις ακριβείς θέσεις της εκτομής και της πιθανής λιποαναρρόφησης. Επίσης θα εξετασθείτε από τους συνεργάτες αναισθησιολόγους μας, από τους οποίους θα ενημερωθείτε για το είδος και τη διαδικασία της αναισθησίας και θα σας δώσουν απαντήσεις για κάθε ερώτημα που θα έχετε.

Η επέμβαση

  Με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία, εγχύεται τοπικό αναισθητικό στην περιοχή της επέμβασης με σκοπό την μείωση του άμεσου μετεγχειρητικού πόνου. Ο γιατρός στη συνέχεια θα αφαιρέσει την περίσσεια δέρματος στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς αφήνοντας τον ομφαλό στην ανατομική του θέση. Εφόσον υπάρχει χαλάρωση των κοιλιακών μυών, αυτοί συρράπτονται στη μέση γραμμή με ισχυρές ραφές. Συνήθως πριν από την τελική συρραφή τοποθετούνται παροχετεύσεις με συνεχή αναρρόφηση προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα υγρά που συγκεντρώνονται κάτω από το τραύμα. Στη φάση αυτή εκτελείται και λιποαναρρόφηση στις πλάγιες κοιλιακές χώρες, εφόσον απαιτείται. Τέλος ο αναισθησιολόγος θα εξασφαλίσει την ομαλή σας αφύπνιση και ανάνηψη, πριν μεταφερθείτε στο θάλαμο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

  Η κοιλιοπλαστική προκαλεί ένα σημαντικό βαθμό δυσφορίας από την περιοχή της επέμβασης κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο, ιδιαίτερα αν έχουν συρραφεί οι κοιλιαλοί μύες. Οι έμπειροι αναισθησιολόγοι μας θα εξασφαλίσουν ότι θα σας χορηγηθούν οι απαιτούμενες δόσεις αναλγητικών τόσο στην κλινική, όσο και στο σπίτι σας. Η χρήση ενός ή δύο μαξιλαριών κάτω από τα γόνατα ώστε να τα διατηρούν λυγισμένα, καθώς και η ενός μικρού βαθμού κάμψη του κορμού κατά το περπάτημα προσφέρουν σημαντική άνεση κατά την πρώϊμη μετεγχειρητική περίοδο. Βαθμιαία θα επανέλθετε σε μια πιο φυσιολογική στάση του σώματος την 7-10 μέρα μετά την επέμβαση. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται όταν περιοριστούν σημαντικά τα αποβαλλόμενα υγρά (συνήθως τη 2η-3η ημέρα).

  Συνήθως μετά την πρώτη μετεγχειρητική βραδιά θα είστε σε θέση να πάρετε εξιτήριο από την κλινική, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς επιθυμούν να παραμείνουν για μια επιπλέον ημέρα.Μετά την επέμβαση επιβάλλεται η χρήση ειδικής ζώνης κοιλίας ή ελαστικού κορσέ, τα οποία προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη στην κοιλιά και φοριούνται για 6 τουλάχιστον εβδομάδες.

  Η πρώτη μετεγχειρητική εξέταση στο ιατρείο λαμβάνει χώρα στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, προκειμένου ο γιατρός με την αλλαγή του τραύματος να ελέγξει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να περιορίσει την επίδεση. Ακολουθεί επανεξέταση μετά μία εβδομάδα κατά την οποία αφαιρούνται τα μη απορροφήσιμα ράμματα και η επίδεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται κάποιες συχνότερες επισκέψεις προκειμένου να να απομακρυνθεί μικρή συλλογή αντιδραστικού υγρού (σέρρωμα) κάτω από το τραύμα.

  Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η τάση από τα κοιλιακά τοιχώματα υποχωρεί μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Η ένταξη στις καθημερινές ασχολίες είναι δυνατή στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ για την επάνοδο στην εργασία απαιτούνται συνήθως 20 ημέρες. Για αθλητικές δραστηριότητες απαιτείται η πάροδος 6 εβδομάδων. Μετεγχειρητικά η περιοχή κάτω από τον ομφαλό παρουσιάζει συνήθως οίδημα και ήπια υπαισθησία, φαινόμενα όμως που είναι φυσιολογικά και υποχωρούν σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

  Ναι. Η ουλή της κοιλιοπλαστικής διατρέχει όλο το κατώτερο μέρος της κοιλιάς και καταβάλλεται πάντα προσπάθεια να τοποθετηθεί όσο πιο χαμηλά γίνεται προς το εφήβαιο, ώστε να κρύβεται από το εσώρουχο. Το ύψος της ουλής σχετίζεται με τα ανατομικά στοιχεία του σώματος και το βαθμό τάσης με τον οποίο εξασφαλίζεται η σύγκλειση της κοιλιάς. Υπάρχει και μια κυκλοτερής ουλή γύρω από τον ομφαλό, η οποία συνήθως επουλώνεται ομαλά. Η τελική ποιότητα της ουλής σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επούλωσης που διαφοροποιούνται από ασθενή σε ασθενή, συνήθως όμως είναι αρκετά αποδεκτή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

  Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλονται σε κοιλιοπλαστική από έναν έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό επιτυγχάνει ένα καλό αποτέλεσμα και ταχεία ανάρρωση. Ωστόσο σε ένα μικρό αριθμό ασθενών είναι πιθανόν να προκύψουν κάποιες επιπλοκές:

   * Δύσμορφες ουλές – σε ορισμένους ασθενείς οι ουλές μπορεί να γίνουν παχύτερες από το αναμενόμενο και υπερτροφικές. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτές υποστρέφουν, για κάποιες όμως είναι απαραίτητο να ληφθούν κάποια μέτρα για τη βελτίωσή τους. Βέβαια , ανεξαρτήτως της τελικής τους εμφάνισης, οι ουλές δεν εξαφανίζονται ποτέ.

  * Επιμόλυνση του τραύματος – ευτυχώς αυτή η επιπλοκή είναι σπάνια και ο κίνδυνος εμφάνισής της περιορίζεται με την προσεκτική χειρουργική τεχνική και την κάλυψη του ασθενούς με τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

  * Αιμάτωμα – σε σπάνιες περιπτώσεις μικρά αγγεία στο κοιλιακό τραύμα είναι δυνατόν να αιμορραγήσουν μετά την επέμβαση και να οδηγήσουν σε συλλογή αίματος κάτω από τον κοιλιακό κρημνό. Το αιμάτωμα αυτό θα πρέπει να παροχετευθεί και η περιοχή να εκπλυθεί λεπτομερώς από πήγματα, πριν επανασυρραφεί. Η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται συνήθως την πρώτη ημέρα, αλλά ευτυχώς δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα

  * Νέκρωση του κοιλιακού κρημνού – περιστασιακά είναι δυνατό κάποια μικρή περιοχή στο κατώτερο κεντρικό τμήμα του κρημνούπάνω από την ουλή, να δυσπραγήσει και να υποστεί μια περιορισμένη νέκρωση. Η περιοχή αυτή περιχαρακώνεται και συνήθως επουλώνεται κατά β’ σκοπό. Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργικός καθαρισμός και επανασυρραφή του τραύματος. Η παραπάνω επιπλοκή είναι πιθανότερο να συμβεί σε καπνιστές.

  * Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων – η κοιλιοπλαστική είναι μια εκτεταμένη επέμβαση